Yerseke, 19 maart 2025 – Bij Van de Water Seafood, een visverwerkingsbedrijf uit Yerseke, zijn afgelopen week de eerste palen in de grond geslagen voor een uitbreiding van de productiefaciliteit. Dit markeert de volgende stap in de groei van het bedrijf. “Een mijlpaal,” zegt Alec van de Water, directeur bij Van de Water Seafood. “De start van de bouw betekent voor mij dat we een nieuwe fase ingaan. We groeien uit ons jasje, dankzij de samenwerking met Krijn Verwijs voegen we nu de daad bij het woord en schalen we onze organisatie op naar het volgende niveau.”
Van de Water Seafood staat bekend om zijn verwerking van hoogwaardige verse vis uit IJsland, Noorwegen en de Noordzee. Met hun uitstekende staat van dienst in het fileren en verder verwerken en verpakken van onder andere kabeljauw, schelvis, skrei, roodbaars en koolvis, zorgden zij ervoor dat ze de laatste jaren een sterke toename in hun omzet en afzet zagen.
Krijn Verwijs participeert sinds 2024 in Van de Water Seafood. Deze bundeling van krachten op het gebied van verwerking en marktbenadering biedt kansen voor de verder ontwikkeling van het visschap. Voor Krijn Verwijs is verse vis een mooie aanvulling op het productengamma dat zijn basis vindt in schaal- en schelpdieren. Voor Van De Water Seafood betekent dit toegang tot een groter afzetgebied.
De uitbreiding bij Van de Water Seafood zorgt voor extra verwerkingscapaciteit, waardoor de productieprocessen verder worden geoptimaliseerd. Dit stelt beide bedrijven in staat om nog efficiënter te werken en de stabiliteit binnen de keten te versterken. Ook sluit de verbouwing naadloos aan bij de gezamenlijke ambitie om duurzame groei te realiseren en een stabiele toevoer van hoogwaardige visproducten te waarborgen.
Caroline Verwijs, directeur van Krijn Verwijs, licht toe: “Bij Krijn Verwijs werken we al generaties lang met en uit de zee. Deze uitbreiding helpt ons om onze processen toekomstbestendig te maken en de continuïteit te waarborgen.”
De werkzaamheden zullen in de komende periode gefaseerd worden uitgevoerd.
Op een prachtige locatie, het Oceanium van Blijdorp Zoo in Rotterdam, presenteerde MSC hun visie op de toekomst van Blue Foods. Blue Foods, ook wel aquatisch voedsel of watervoedsel genoemd, omvat alles wat we uit onze wateren halen, zoals vis, schaal- en schelpdieren. Deze voedingscategorie speelt een cruciale rol in een duurzaam en gezond dieet, en biedt visspecialisten een unieke kans om hun klanten duurzame en verantwoorde keuzes te bieden.
In het Oceanium werden diverse bereidingen van 'Blue Food' gepresenteerd, waaronder OYSRÍ, een oester die ook onder het MSC-keurmerk valt. Het was online content creator Jasper Riehm (@thatweirdplantguy) die de bereiding op zich nam. Als voormalig chef in New York, creëerde hij een heerlijke combinatie van OYSRÍ met komkommer-dilledressing en een chili-limoen vinaigrette.
OYSRÍ was een hit, en de schelpen bleven keurig leeg achter. Gezien de duurzame focus van het evenement, de expertise van chef Jasper Riehm, en onze visie als Premier Seafarmers by Nature, voelde het als niet meer dan logisch om de lege schelpen niet zomaar weg te gooien. Daarom zijn we samen met @thatweirdplantguy een 'challenge' aangegaan: Wat kunnen we doen met lege oesterschelpen in plaats van ze weg te gooien? Volg dit avontuur en het resultaat op Instagram en TikTok via @thatweirdplantguy.
Als visspecialisten begrijpen we dat het belangrijk is om niet alleen producten van hoge kwaliteit te leveren, maar ook producten die bijdragen aan het behoud van gezonde visbestanden en het verbeteren van het leven onder water. OYSRÍ en Premier zijn 100% de juiste keuze als je een verantwoorde en veilige keuze wilt maken voor jouw klanten. Met het MSC-keurmerk ben je verzekerd van een duurzame keuze, die jouw klanten vertrouwen zal geven in de herkomst en kwaliteit van het product.
Wil je meer weten over OYSRÍ of de voordelen voor jouw aanbod? Neem contact met ons op voor de prijslijst via info@verwijs.com of bel ons op +31 (0) 113 - 579 010.
Het is een steeds sterker terugkerend thema. Hoe gaat de wereld om met het omzetten van dierlijke, naar plantaardige eiwitten? Ook wel de eiwittransitie genoemd. Maar welke rol spelen schelpdieren hierin?
Op het eerste gezicht is het misschien een gekke combinatie. Een rol voor schelpdieren in de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Toch is dit zeker de moeite waard om bekeken en besproken te worden. Vindt ook Krijn Verwijs directeur Caroline Verwijs. Zij was als gast aanwezig bij het Plant The Future Diner. Dat is een stakeholders-diner dat 'minder dierlijk en meer plantaardig' steviger op de kaart zet. Dit doen zij onder de noemer van 'Plantaardig het Nieuwe Normaal'.
Schelpdieren als eiwitbron
Mosselen, oesters en andere schelpen hebben van nature veel eiwit in zich. Het zijn verse producten uit de zee, die niet worden bewerkt. Hierdoor zijn haast alle schelpdieren een gezonde en natuurlijke keuze. Daarnaast zorgt de verwerking van deze producten voor veel minder uitstoot, dan andere dierlijke, eiwitrijke producten.
Het doel van het Plant The Future Diner, is om in 2030 naar een balans te gaan van zestig procent plantaardige eiwitten, ten opzichte van veertig procent dierlijke eiwitten. Maar waar in die balans zitten schelpdieren dan? De Vereniging Schelpdierhandel voorziet een grote rol voor schelpdieren, vanwege hun gunstige en natuurlijke voedingsstoffen. Schelpdieren: eiwit van de natuur, voor de toekomst.
Diner
Schelpdieren waren zelfs onderdeel van het menu. Er werd een mosselbereiding door Restaurant Codium gepresenteerd met limoensap, citrusblad en jalapeño. En ook oesters hadden een plekje op de menukaart weten te bemachtigen, bereid door de Zeeuwse Oesterzusjes. Ten opzichte van andere jaren was dit zeker verrassend te noemen. Toen was het diner 100% plantaardig, en nu was er dus ook een rol voor schelpdier-eiwitten.
“Dat we met schelpdieren nu op de menukaart staan van een diner dat volledig is ingericht voor de eiwittransitie, is een stap in de goede richting. We moeten met z’n allen een stap maken, en ik ben blij dat er ook met een frisse en open blik naar schelpdieren wordt gekeken. Het zijn nou eenmaal van nature producten waar veel eiwit in zitten. En daarmee ook een goed alternatief als low impact eiwitbron", aldus Caroline Verwijs. De reactie van het publiek op de rol van schelpdieren tijdens het diner, was positief en de mensen waren verrast. Hiermee werd de rol van schelpdieren in de eiwittransitie goed ontvangen, wat veel vertrouwen geeft voor de toekomst.
Het is een steeds sterker terugkerend thema. Hoe gaat de wereld om met het omzetten van dierlijke, naar plantaardige eiwitten? Ook wel de eiwittransitie genoemd. Maar welke rol spelen schelpdieren hierin?
Op het eerste gezicht is het misschien een gekke combinatie. Een rol voor schelpdieren in de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Toch is dit zeker de moeite waard om bekeken en besproken te worden. Vindt ook Krijn Verwijs directeur Caroline Verwijs. Zij is als gast aanwezig bij het Plant The Future Diner. Dat is een stakeholders-diner dat 'minder dierlijk en meer plantaardig' steviger op de kaart zet. Dit doen zij onder de noemer van 'Plantaardig het Nieuwe Normaal'.
Het doel van het Plant The Future Diner, is om in 2030 naar een balans te gaan van zestig procent plantaardige eiwitten, ten opzichte van veertig procent dierlijke eiwitten. Maar waar in die balans zitten schelpdieren dan? Met die vraag in het achterhoofd is Caroline Verwijs dinsdag 19 november aanwezig tijdens het diner namens de schelpdierenhandel.
Kijk voor meer informatie over de schelpdierenhandel op: https://verenigingschelpdierhandel.nl/
De zestiende editie van de Spakenburgse Visbeurs vindt plaats op 7 oktober 2024. Maar Premier Seafarmers by Nature staat hier niet alleen. In samenwerking met Visgroothandel de Jong uit Urk, worden de beste producten uit de zee hier aan de beurs getoond.
Het thema van de beurs is dit jaar: 'Creëer je toekomst'. Hiermee zet de organisatie de toekomst van de vissector centraal. Iets dat naadloos aansluit bij de gedachtegang van Premier. "Met iedere keus die jij als ondernemer in de visbranche maakt, creëer jij je toekomst. Bepaal wat jij als ondernemer de komende jaren wilt bereiken, benoem je doelen, bepaal je taken en ga vervolgens vol elan aan de slag. De beurs 2024 geeft handvatten om vol gas en vertrouwen de toekomst in te gaan", kondigt de organisatie aan.
De laatste editie van de Spakenburgse Visbeurs was een succes. Meer dan 5.000 bezoekers bekeken de meer dan 100 bedrijven en organisaties die er te vinden waren. De samenwerking met Visgroothandel de Jong geeft vertrouwen dat ook in 2024 er gesproken kan worden van een succes.
De spanning was om te snijden in Yerseke. Zeventien oesterstekers gingen met elkaar de strijd aan. Uiteindelijk bleek Lotte den Oude (19) namens Bru17 de beste, en mocht zij zich kronen tot Nederlands Kampioen Oestersteken 2024. Een mooi detail is dat zij de fijne kneepjes van het vak heeft mogen leren van oud-winnaar Joost Deurloo bij Bru17. Uiteindelijk heeft dat z'n vruchten afgeworpen, met een nationale titel als resultaat. De uitslag kwam voor Lotte als een verrassing. “Ik besloot eigenlijk pas een aantal weken geleden om mee te doen, dit had ik echt nooit verwacht. Onverwacht, maar een droom die uitkomt", zegt de jonge winnares.
Lotte werd gevolgd door de nummer twee, Raoul Badel van Horeca Groothandel Hocras. De derde plaats ging naar Nico Rosendaal, eigenaar van vishandel Heeren van de Vis.
Na het succes van de elfde editie vorig jaar, is de populariteit van oesters sterk toegenomen. Dit jaar hadden opnieuw achttien stekers zich aangemeld, wat zorgde voor een divers deelnemersveld. Een trotse directeur van Krijn Verwijs, Caroline Verwijs spreekt van een geslaagd NK. “Het is mooi om te zien dat er zo veel jonge mensen geïnteresseerd zijn in een product als oesters. Dit geeft ons veel vertrouwen dat duurzame producten, ook in die generatie in goede handen liggen. Daarnaast ben ik trots op een evenement als dit, waar we alle betrokkenen voor willen bedanken. Samen hebben we het tot een geslaagd NK gemaakt.”
Tijdens de wedstrijd moesten alle deelnemers zo snel en goed mogelijk dertig verse oesters opensteken. Degene die dat als beste deed, ging er met de titel vandoor. De deelnemers kregen pluspunten als zij het de oester volledig en netjes geopend kregen, zodat deze klaar was voor consumptie. Maar er werd ook kritisch gekeken naar een aantal punten. Het oestervlees mocht niet beschadigd zijn en er mocht geen gruis achterblijven. Al deze punten werden kritisch beoordeeld door de jury. Bestaande uit: Myra Madeleine (Culinair Lifestyle schrijven), DP Arkenbout (van Brasserie de Vluchthaven in Bruinisse) en Manuele Kriekaard, de winnares van 2023.
Culinair event
Tijdens en na het oestersteken werden alle aanwezigen getrakteerd op overheerlijke oester bereidingen van restaurant Codium uit Goes, dat vorig jaar zijn eerste Michelinster in ontvangst mocht nemen. Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) organiseert jaarlijks het Nederlands kampioenschap oestersteken, dat dit jaar opnieuw plaatsvond in Yerseke bij de oesterputten.
Yerseke – Maandag 16 september vindt voor de twaalfde keer het Premier Nederlands
Kampioenschap Oestersteken plaats, boven op de oesterputten in Yerseke. Dit
kampioenschap geldt als de voorronde voor het Wereldkampioenschap Oestersteken,
dat wordt gehouden tijdens het 'International Oyster Festival' in het Ierse Galway.
Na het succes van de elfde editie vorig jaar, is de populariteit van oesters sterk
toegenomen. Dit jaar hebben opnieuw achttien stekers zich aangemeld, wat zorgt voor
een divers deelnemersveld. Jong, oud, man, vrouw staan tijdens het NK tegenover
elkaar om met de titel er vandoor te gaan.
In tegenstelling tot vorige jaren strijden dit jaar nieuwe namen om de felbegeerde titel.
Aanmeldingen uit alle windstreken van Nederland zorgen ervoor dat de lijst met stekers
er volledig anders uitziet dan voorgaande jaren. Manuela Kriekaard neemt dit jaar deel
aan de jury en Joost Deurloo (oud-winnaar) liet weten verhinderd te zijn. Dat opent de
mogelijkheid voor nieuwe stekers om de titel te kunnen winnen.
De deelnemers krijgen ieder een kans om zo snel en zo goed mogelijk dertig platte
oesters open te steken. Degene die dat als beste doet, mag zichzelf Nederlands
Kampioen Oestersteken noemen. Dat niet alleen, de winnaar wordt ook in het Ierse
Galway verwacht voor het fameuze WK op 28 september.
De deelnemers kunnen pluspunten verdienen wanneer de oester volledig en netjes is
geopend en klaar is voor consumptie, terwijl minpunten worden gegeven als het
oestervlees beschadigd is of er gruis achterblijft. Bij een gelijke score geeft de snelste
tijd de doorslag.
Een deskundige jury, bestaande uit Manuela Kriekaard (winnaar NK 2023), DP
Arkenbout (van Brasserie de Vluchthaven in Bruinisse) en Myra Madeleine (Culinair
Lifestyle schrijver), kiest de uiteindelijke winnaar.
Culinair event
Tijdens en na het oestersteken worden alle aanwezigen getrakteerd op overheerlijke
oester bereidingen van restaurant Codium uit Goes, dat vorig jaar zijn eerste Michelinster in ontvangst mocht nemen.
Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) organiseert jaarlijks het Nederlands kampioenschap oestersteken, dat dit jaar opnieuw plaatsvindt in Yerseke bij de oesterputten.
Yerseke, 1 juli 2024 - Mosselverwerkingsbedrijf Krijn Verwijs Yerseke heeft afgelopen week overeenstemming bereikt over de overname van de YE20 en het bijbehorende mosselkweekbedrijf van Jos Verschuure. Deze stap is een voortzetting van de jarenlange samenwerking tussen Jos, zijn neef Dennis Verschuure, en Krijn Verwijs, waaraan zij al lange tijd mosselen leveren.
“Opvolging binnen de familie is er niet, daarom zag ik in deze overname een passende oplossing. De ervaren bemanning blijft aan boord en ik ga een verdere verbintenis aan met Krijn Verwijs,” zegt Jos Verschuure. Jos zal zijn expertise binnen Krijn Verwijs inzetten als fieldmanager voor alle kweekbedrijven binnen de groep. De samenwerking met Dennis Verschuure wordt voortgezet en verder geïntensiveerd.
Krijn Verwijs zet zich al jarenlang actief in voor de mosselsector in Zeeland door deskundigheid te bundelen en zo de sector te versterken. "Wij beschouwen Yerseke als het kenniscentrum voor schaal- en schelpdieren. Om deze positie te behouden en te versterken, is een sterke Nederlandse mosselkweek essentieel," aldus Caroline Verwijs, directeur van Krijn Verwijs.
"We willen kwekers graag faciliteren, zodat zij zich kunnen richten op de kweek en oogst van de prachtige producten uit onze wateren. Onze focus ligt op het verwerken en commercieel aanbieden van hun producten. Op deze manier combineren we het beste van beide werelden en versterken we de mosselsector in Yerseke. Samenwerking is volgens ons de sleutel tot het succes van onze sector," aldus Caroline Verwijs.
Jos Verschuure voegt hieraan toe: "Ik ben verheugd dat mijn expertise een nieuw thuis vindt binnen Krijn Verwijs. Deze samenwerking biedt mogelijkheden om de mosselsector in Yerseke te versterken en onze gezamenlijke passie voor hoogwaardige producten uit de zee voort te zetten. Ik kijk ernaar uit om in mijn nieuwe rol bij te dragen aan de groei en innovatie binnen de sector."
Met deze overname en de voortzetting van waardevolle samenwerkingen versterken Krijn Verwijs Yerseke en haar partners hun positie in de sector en zetten zij zich in voor de toekomst van de Zeeuwse mosselkwekerij.
Deze samenwerking zal de groeiambitie van de bedrijven versterken
Krijn Verwijs kondigt een belangrijke samenwerking aan met Van de Water Seafood uit Yerseke. Deze strategische samenwerking benadrukt de toewijding van beide bedrijven om consumenten betrouwbare visproducten te bieden. Van de Water Seafood is gespecialiseerd in de verwerking van verse vis uit onder andere IJsland, Noorwegen en de Noordzee in het algemeen.
“Met een sterk netwerk en een groeiende vraag naar verantwoorde producten uit de zee, zijn wij klaar om het assortiment verder uit te breiden,” geeft Caroline Verwijs, Directeur Krijn Verwijs Yerseke, aan. In de komende maanden richten beide partners hun inspanningen op de verdere ontwikkeling van hoogwaardige verse visproducten, waaronder kabeljauw, schelvis, skrei, roodbaars en koolvis, die ze zullen distribueren via hun netwerk.
Krijn Verwijs is ervan overtuigd dat mariene eiwitten een belangrijke rol spelen in de toekomstige voeding. Dit initiatief markeert daarom de volgende fase in hun streven naar het produceren van voedzame en gezonde producten voor menselijke consumptie. “Dat alles doen wij zonder familiewaarden zoals transparantie en verantwoordelijkheid voor de bron uit het oog te verliezen,” sluit Caroline af.