Diversen

Krijn Verwijs is uw totaalleveranciers voor schaal- en schelpdieren. We vinden het belangrijk dat u bij ons alles kunt vinden wat u zoekt. Daarom bieden we ook bewerkte schaal- en schelpdierproducten aan. Kortom, bij Krijn Verwijs vindt u alles wat u nodig heeft om uw schaal-en schelpdierenassortiment of gerechten te optimaliseren. 

Afkomst

Krijn Verwijs verwerkt de conserven niet zelf. Dit laten we over aan specialisten op dit gebied. We werken samen met betrouwbare leveranciers met dezelfde hoge kwaliteitsstandaarden en voedselveiligheidseisen als die van ons.

Schelpdieren

Schelpdieren zijn een origineel voorgerecht en de ideale verrijking van een pasta, vissoep en paella. Deze gezonde proteïnebronnen passen perfect in een gezond gerecht. Iets waar de consument van vandaag de dag steeds vaker om vraagt. Vervelen doen ze nooit, want er zijn ontzettend veel verschillende soorten. En natuurlijk vindt u deze bij Krijn Verwijs. Het hele jaar door en altijd van optimale kwaliteit. 

Afkomst

Zo divers als ons aanbod aan schelpdieren is, zo divers is ook de afkomst ervan. De bekende kokkels en scheermessen komen bijvoorbeeld uit Nederland. De veelgevraagde vongole uit Italië, net als de lupini. De witte venus halen we in Ierland en de clams komen uit Engeland. Kortom, per schelpdier weten we waar de beste kweekgebieden, seizoenen en kwekers zijn. Daar maken we gebruik van. 

Kweek en oogst

De kweek van schelpdieren is zeer seizoen afhankelijk. Het oogsten ervan is puur ambachtelijke visserij, vaak echt handwerk en daardoor ook weersafhankelijk. Krijn Verwijs heeft echter zo’n groot netwerk van kwekers en maakt dermate goede afspraken, dat we altijd een goede voorraad hebben. En mocht iets net niet op voorraad zijn, dan proberen we er zo snel mogelijk aan te komen of een goed alternatief voor te stellen. Bij Krijn Verwijs bent u dus altijd verzekerd van een breed assortiment aan schelpdieren.

Verwerking

Na de oogst komen de schelpdieren naar het verwerkingscentrum van Krijn Verwijs, waar ze in de moderne verwaterings- en zuiveringsinstallatie verblijven. Zo blijven ze in goede conditie en kunnen we een optimale kwaliteit en voedselveiligheid garanderen. Over het algemeen verblijven de schelpen een aantal dagen in ons verwateringscentrum, voordat u ze van ons geleverd krijgt.

Assortiment

Krijn Verwijs levert het hele jaar door deze schelpdieren: palourdes, vongole, alikruiken, amandes, kokkels, scheermessen, clams, wulken, praires, witte venusschelp, coquilles, fasolari en lupini. Ieder schelpdier heeft zijn eigen eigenschappen, structuur en smaak. Indien gewenst adviseren we u hier graag over. 

Verpakking

De schelpen worden verpakt in netzakjes of een lekvrije vacuüm verpakking.  

Zeegroenten

Zeekraal en lamsoren zijn vandaag de dag niet alleen gewild omdat de zilte smaak zo lekker is. Ze zijn vooral ook rijk aan mineralen, ijzers en vitamines en passen dus bijzonder goed in een gezond dieet. Zeewieren vullen dit pallet aan met spoorelementen, jodium, ijzer, antioxidanten en meer. Dankzij deze eigenschappen én de duurzame teelt wordt verwacht dat ze steeds verder in populariteit zullen toenemen. Krijn Verwijs is erbij.

Afkomst

De oogst van zeekraal en lamsoren begon ooit in de zomer op de Zeeuwse schorren. Daar oogsten we het nu nog. Om u een heel jaar te kunnen voorzien van zeekraal, werken we ook samen met een kweker in Portugal. Deze produceert zijn zeekraal exclusief voor Krijn Verwijs. En omdat het ook in Portugal geen 12 maanden per jaar topseizoen is, vallen we in de winter terug op aanvoer vanuit Israël. 

Zeewier daarentegen is een heel jaar door verkrijgbaar in ‘onze achtertuin’ de Oosterschelde. Niet iedereen beseft de rijkdom die ons zuivere zeewater hierin biedt. Velen associëren zeewier met het Verre Oosten. Logisch, want daar is het eten van zeewier een eeuwenoud gebruik. Maar het groeit dus ook gewoon in Nederland.    

Kweek en oogst

Bij zeegroenten is er deels sprake van kweek, maar deels ook oogst uit de natuur. In het geval van zeewieren maken de vissers sec gebruik van wat de zee hen van nature biedt. In beide gevallen is de oogst vrij arbeidsintensief. Zeegroenten en -wieren worden namelijk met de hand gesneden.

Assortiment

Naast de welbekende zeegroenten zeekraal en lamsoren, biedt Krijn Verwijs een ruim assortiment aan zeewieren. Van het fruitige roodhoorntjeswier, het krokante visdraadwier en de herkenbare zee-eik, tot het viltwier met zijn volle smaak, de malse zee sla, het pittige Japans bessenwier en het nootachtige wakamewier. Nog niet bekend met de eigenschappen? Krijn Verwijs adviseert u er graag over. 

Verpakking

Afhankelijk van uw wensen, verpakken we de zeegroenten in kleine bakjes, aan consumentenporties. Aanlevering in grotere bakken voor gebruik in de horeca of losse verkoop is ook mogelijk. Ook vacuüm verpakken behoort tot de mogelijkheden.

Kreeften en krabben

Uw klant houdt wel van wat cachet tijdens een lunch of het diner en stelt een verfijnde smaak en luxe uitstraling van het gerecht op prijs. Dat is precies wat kreeften en krabben te bieden hebben. Krijn Verwijs zorgt dat u het hele jaar door keuze heeft uit de beste en mooiste exemplaren. Dankzij ons grote netwerk kunnen we u hier continu van voorzien.

Herkomst

De kreeften van Krijn Verwijs komen uit Canada, Schotland, Wales en onze eigen Oosterschelde. Canada is een echt kreeftenland. De baaien en wateren daar zijn een perfecte leefomgeving voor kreeften en krabben. Omdat Canada heel groot is, is er altijd wel een gebied waar het topseizoen voor de kreeftenvisserij is. Krijn Verwijs is er dan bij. Zo ook in Europa. Op deze manier garandeert Krijn Verwijs een jaar rond heerlijke verse kreeften. Hetzelfde geldt voor krabben, die we uit de Waddenzee, Engeland en Ierland halen. 

Kweek en oogst

Kreeften en krabben worden niet gekweekt. Ze leven in natuurlijke omstandigheden. Krabben zijn vooral te vinden aan de rotsige kusten, tot wel 100 meter diep. Ze kunnen tot 25 cm lang worden en tot 4,5 kilo wegen. Tijdens het visseizoen worden ze gevangen met korven of sleepnetten. 

Ook de kreeft houdt van een rotsachtige ondergrond. De kreeftenvangst vindt plaats met zogenaamde lobsterpots. In de Oosterschelde begint dat seizoen officieel op de laatste donderdag van maart en duurt tot 15 juli. 

Verwerking

Na de vangst komen de kreeften en krabben naar Krijn Verwijs waar ze in een speciaal bassin met gezuiverd Oosterscheldewater terecht komen. Hier bootsen we de natuurlijke omstandigheden na, zodat ze op hun top blijven. Ze verblijven hier enkele dagen tot enkele weken, voordat ze aan u geleverd worden.

Verpakking

De kreeften worden eerst verpakt in vochtig papier, zodat ze niet uitdrogen. Zo gaan ze in gewaxte herbruikbare doosjes. Per stuk of samen tot max. 8 kilo per doos. 

Oesters

Oesters zijn een ware delicatesse en een gezonde en elegante aanvulling op iedere borrel en elk diner. Bij Krijn Verwijs profiteren we van bijna 140 jaar ervaring met dit mooie product. Tegelijkertijd combineren we onze ervaring met de nieuwste technieken en technologieën. Het resultaat? Een absoluut topproduct. Het hele jaar door. 

Afkomst

Yerseke is hét schelpdiercentrum van Europa. Ooit is dit, rond 1870, begonnen met de uitvinding van de oesterputten. Deze uitvinding maakte het mogelijk dat de kwekers en handelaren de geviste oesters gedurende langere tijd aan de wal konden bewaren.  In die tijd ging het om de Zeeuwse platte oester. Na de strenge vorst van 1963 en het oestervirus van de jaren tachtig was het Zeeuwse platte oesterbestand bijna verdwenen. Dit maakte de opkomst van de creuse mogelijk. Vandaag de dag gaat het weer goed met de Zeeuwse platte oester en biedt Krijn Verwijs beide oestersoorten aan. 

De oesters van Krijn Verwijs komen uit de Oosterschelde, het Grevelingenmeer, Ierland en Frankrijk. Deels uit onze eigen kweekgebieden en deels van andere gerenommeerde oesterkwekers. Dankzij exclusieve samenwerkingen, goede afspraken en hoge kwaliteitsstandaarden zijn we zo een heel jaar door verzekerd van heerlijke oesters. 

Kweek en oogst

De traditionele manier van het vergaren van oesterzaad, was het neerleggen van gekalkte dakpannen op de bodem van het perceel. Hier konden de oesterlarven zich aan hechten en uitgroeien tot volwassen oesters. De dakpannen zijn met de jaren veelal vervangen door mosselschelpen, met dezelfde functie, hechtingsplaats voor de oesterlarven. Dit is bodemcultuur-kweekmethode.  

Een andere, moderne manier van kweken is met behulp van oesterzaad afkomstig van hatcheries.  Zij bootsen optimale omstandigheden voor de oester na en selectie van het zaad worden triploïdie oesters gekweekt. Triploïdie oesters zijn hybride, planten zich niet voort en zijn dus het jaar rond verkrijgbaar. Oesterkwekers, waaronder wijzelf, kopen het oesterzaad in en zetten dit uit in zakken die op tafels worden geplaatst in plaatsen in de zee. Bij deze kweekmethode hebben de oesters veel minder last van natuurlijke vijanden en hebben ze de ideale omstandigheden om te groeien. Onze La Zélandaise en Zomeroesters worden op deze manier gekweekt. 

Verwaterings- en zuiveringscentrum

Na de oogst komen de oesters naar het verwaterings- en zuiveringscentrum van Krijn Verwijs. Hier hebben we inpandige, volledig gecontroleerde oesterputten met gezuiverd Oosterscheldewater. De constante waterkwaliteit en omstandigheden zorgen voor een optimale omgeving en zuivering van de oesters. De oesters verblijven hier minimaal 24 uur. 

Verpakking

Voor de verpakking van onze oesters gebruiken we ronde mandjes en rechthoekige houten mandjes. Een versiering op zich. Gaat uw voorkeur uit naar een lekvrije verpakking, dan behoort dat ook tot de mogelijkheden. 

Mosselen

Krijn Verwijs zorgt op ieder moment van het jaar voor verse kwaliteitsmosselen. Dankzij een goede planning en exclusieve samenwerking met een sterk netwerk van kwekers in verschillende gebieden van Noord-Europa, is de levering continu en betrouwbaar. De behandeling in de moderne verwaterings- en zuiveringsinstallatie van Krijn Verwijs garandeert een optimale kwaliteit en voedselveiligheid.

Afkomst

De mosselen van Krijn Verwijs zijn afkomstig uit kweekgebieden in voornamelijk Noordwest-Europa. Van de Oosterschelde tot Denemarken en van Ierland tot Duitsland. Ieder gebied heeft zo zijn eigen seizoen. Het seizoen voor Nederlandse bodemmosselen start eind juni/begin juli en duurt tot maart/april van het jaar erop.  In Denemarken begint het seizoen van de hangcultuurmosselen bijvoorbeeld in maart en eindigt in juni. Het mosselseizoen in de Duitse Waddenzee sluit daar direct op aan. En zo gaat het een jaar rond door. 

Kweek en oogst

Het kweken van mosselen is een waar ambacht. Het begint bij mosselzaad, afkomstig uit de visserij of mosselzaad-invanginstallaties (MZI). Na de invang of vangst van het zaad, zaait de mosselkweker de kleine mosseltjes weer uit op een kweekperceel, bij voorkeur op een beschutte plaats waar het mosselzaad rustig kan groeien en niet weg kan waaien. Vervolgens gaan de mosselen naar een plek met meer stroming, waar ze profiteren van de grotere voedselrijkheid. Krijn Verwijs beheerst dit ambacht en kweekt zelf mosselen in Ierland. Daarnaast werken we samen met de beste kwekers, die hun vak verstaan en dezelfde hoge kwaliteitseisen aan hun product stellen als wij. Dit zijn zowel kwekers van de bodem- als hangcultuurmosselen. 

Verwerking 

Ongeacht waar de mosselen vandaan komen, of dit nu uit ‘onze achtertuin’ de Oosterschelde is of van verder weg, bij Krijn Verwijs worden ze minimaal 8 tot 24 uur verwaterd in het moderne verwaterings- en zuiveringsstation. Hier filteren de mosselen zich met gezuiverd Oosterscheldewater. Dit zorgt voor een hoge kwaliteit en gegarandeerde voedselveiligheid, kortom kwaliteit uit Yerseke

Assortiment

Er is in het verwerkingscentrum van Krijn Verwijs bovendien veel aandacht voor het controleren en sorteren van de mosselen. Zo blijven alleen de gezonde en gave mosselen over en heeft u keuze uit verschillende maten: Extra, Super, Imperial, Jumbo en Goudmerk. Deze vindt u in de merken Premier Premium Quality en small, medium, large en extra large in Packed by Premier. Natuurlijk is niet alleen de maat van de schelp van belang, maar zeker ook het gewicht van de vis. Van iedere partij wordt een monster genomen en gekookt in ons laboratorium. 

Verpakking

Afhankelijk van uw wensen worden de mosselen verpakt in lekvrije vacuümverpakking van 1 tot 2 kg of in jute zakken 5, 10 of 15 kg. De lekvrije vacuümverpakking biedt een beschermde omgeving voor de mosselen, maar ook voor de omgeving. Na gebruik kan de bak waarin de mosselen verpakt zijn, worden gerecycled door deze aan te bieden bij de recyclebare plastics. De topfolie moet bij het overig afval.