0.00

Winkelwagen

0

Keurmerken

Onze missie

Onze missie is om de zee beter en gezonder achter te laten voor toekomstige generaties. Dat doen we samen met onze seafarmers. Zij bevinden zich over de hele wereld. Wij zien ze als onderdeel van de familie en kennen ze persoonlijk. Samen geloven we in dezelfde duurzame toekomst die de zee kan bieden en zijn we op weg om onze ecologische voetafdruk te verminderen tot een minimum. Een deel van onze Premier-producten zijn op zichzelf al duurzaam en helpen van nature mee de zee te filteren. In de gebieden waar wij onze mosselen en oesters, zaaien en oogsten, zien we de ecosystemen weer bloeien. 

Keurmerken zoals Bio, MSC en ASC spelen een belangrijke rol in het bevorderen van duurzaamheid binnen de visserijsector. Ze dragen bij aan transparantie en bieden de garantie dat een visserij of kwekerij voldoet aan specifieke eisen op het gebied van duurzaamheid en verantwoorde productie. Voor veel consumenten en markten zijn deze keurmerken een waardevolle indicatie van kwaliteit en verantwoorde keuzes. Het hebben van een keurmerk kan daarnaast helpen om producten aantrekkelijker te maken en de afzet te stimuleren. Toch betekent het ontbreken van een keurmerk niet automatisch dat een product minder duurzaam of van lagere kwaliteit is. Een keurmerk geeft simpelweg aan dat het product voldoet aan een specifieke set criteria.

Bij producten zoals mosselen en oesters ligt het gebruik van keurmerken soms net iets anders. Hoewel keurmerken oorspronkelijk zijn ontwikkeld om duurzaamheid en verantwoordelijkheid in de productie te ondersteunen, worden ze bij deze producten vaak ook strategisch gebruikt als marketinginstrument. Voor kwekers kan het behalen van een keurmerk kosten met zich meebrengen, zonder dat zij daadwerkelijk iets hoeven aan te passen aan hun kweek- of productiemethoden. Dit betekent dat het keurmerk niet altijd een meerwaarde toevoegt aan de intrinsieke kwaliteit of duurzaamheid van het product.

Wij benadrukken graag dat er geen sprake is van een eenvoudig 'beter' of 'slechter' bij schelpdieren met of zonder keurmerk. De keuze voor een keurmerk hangt vooral af van de marktvraag en is daarmee een strategische beslissing, zonder directe implicatie voor de kwaliteit of duurzaamheid van het product. Duurzaamheid staat voor ons echter altijd centraal. Onze visserijen opereren volgens het strikte Europese visserijbeleid, dat erop gericht is om visbestanden te beschermen en overbevissing te voorkomen.

Het Europese visserijbeleid stelt duidelijke regels, zoals vangstquota, beperkingen op vistuig en de verplichte registratie van vissersvaartuigen. Daarnaast is er een aanlandplicht, die ervoor zorgt dat bijvangst wordt meegenomen en niet wordt teruggegooid. Deze maatregelen zorgen ervoor dat visserijen duurzaam werken, zodat visbestanden ook voor toekomstige generaties behouden blijven. Ons commitment aan deze standaarden vormt de basis van ons werk en onze visie op duurzame visserij.

Keurmerken

Keurmerk voor onze producten

MSC-keurmerk
ASC-keurmerk
Skal Biocontrole
Geen keurmerk

Een MSC-keurmerk wordt toegekend aan een product wanneer dit voldoet aan de richtlijnen die door de Marine Stewardship Council (MSC) zijn opgesteld. Vissers of kwekers kunnen ervoor kiezen om hun producten te laten certificeren, mits ze voldoen aan alle eisen op het gebied van duurzaamheid en verantwoord beheer. Voor vis of garnalen is dit certificeringsproces soms eenvoudiger dan voor schelpdieren, maar in principe kunnen alle mossel- en oesterkwekers voldoen aan de MSC-criteria. 

Het is uiteindelijk de keuze van de kweker of visser zelf om voor het keurmerk te gaan. Deze beslissing hangt vaak samen met de markt waarin het product wordt verkocht en de invloed die een keurmerk heeft op de verkoop. Een MSC-keurmerk garandeert dat een product aan alle duurzaamheidsnormen voldoet en dat de hele toeleveringsketen gecertificeerd is. 

Als een product geen MSC-keurmerk draagt, betekent dit echter niet automatisch dat het niet aan de gestelde eisen voldoet. Vaak is het een strategische keuze van de visser of kweker om het keurmerk wel of niet aan te vragen, afhankelijk van de marktvraag en andere omstandigheden. 

Een ASC-keurmerk wordt toegekend aan producten die voldoen aan de richtlijnen van de Aquaculture Stewardship Council (ASC). Simpel gezegd, als een kweker van vis of schaal- en schelpdieren duurzaam en verantwoord te werk gaat, kunnen ze ervoor kiezen om een ASC-keurmerk aan te vragen. Dit keurmerk staat voor kweekmethoden die rekening houden met het milieu en goede sociale omstandigheden. Voor gekweekte vissen en garnalen is zo’n keurmerk wat vaker de norm, maar ook mossel- en oesterkwekers kunnen in principe aan de ASC-eisen voldoen, als ze dat willen. 

Of een kweker het ASC-keurmerk aanvraagt, hangt vaak af van waar het product wordt verkocht en of een keurmerk de verkoop kan beïnvloeden. Een ASC-keurmerk geeft consumenten de zekerheid dat ze een product kopen dat verantwoord is gekweekt, met respect voor de natuur en de mensen die eraan werken. Het keurmerk betekent ook dat de hele keten, van kwekerij tot eindproduct, volgens de ASC-standaarden is gecertificeerd. 

Geen ASC-keurmerk betekent niet automatisch dat een product niet duurzaam is. Soms kiezen kwekers er simpelweg voor om geen certificering aan te vragen, bijvoorbeeld omdat het niet nodig is voor hun markt of omdat ze de certificeringskosten willen vermijden. 

Skal Biocontrole houdt toezicht op de biologische productie in Nederland. Ze zorgen ervoor dat producten die als biologisch worden verkocht, voldoen aan de Europese regelgeving voor biologische productie. Bedrijven die onder het bio-keurmerk willen produceren of verwerken, kunnen een certificaat aanvragen via Skal. Dit certificaat garandeert dat de producten volgens biologische normen zijn geproduceerd, met respect voor milieu, dierenwelzijn en duurzaamheid, zoals vastgelegd door de Europese Unie. 

Een aantal van onze producten heeft een biologisch keurmerk, wat betekent dat ze gecertificeerd zijn volgens de normen van Skal Biocontrole. Dit keurmerk kan worden toegekend aan de productie van bijvoorbeeld oesters en mosselen, waarbij de hele keten kan worden gecertificeerd. De keuze om een biologisch keurmerk aan te vragen, ligt bij de kweker of verwerker en is vaak afhankelijk van de marktvraag. Dit betekent dat een schelpdier-product zonder biologisch keurmerk nog steeds aan de hoge en dezelfde normen kan voldoen, zelfs als een vergelijkbaar product wel gecertificeerd is. 

Wat is dan het verschil tussen ASC en het bio-keurmerk? ASC focust op duurzame viskweek, waarbij de impact op het milieu en sociale omstandigheden centraal staan. Het gaat erom dat de kweek verantwoord gebeurt, met zo min mogelijk schade aan de natuur. Het biologisch keurmerk daarentegen legt meer de nadruk op natuurlijke kweekmethoden, zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Beide keurmerken garanderen duurzame kweek, maar vanuit verschillende invalshoeken, en volgens hun eigen normen. Dan bestaat er ook nog het BAP-keurmerk. Dit verschilt niet veel met ASC of het bio-keurmerk. Ook dit gaat weer over de duurzaamheid van de keten, en de garantie hiervan voor de consument door het keurmerk. Maar ook hierin is weer een kanttekening te maken dat het een keuze van de kwekerij is. Soms is de keuze voor een bepaald keurmerk beter voor de markt waarin het product terecht komt, het hoeft niet altijd iets te zeggen over verschillen tussen producten. 

Een product zonder keurmerk betekent niet per definitie dat het niet voldoet aan bepaalde duurzaamheids- of kwaliteitsnormen. Vissers of kwekers kunnen ervoor kiezen om geen keurmerk aan te vragen, zelfs als hun methoden verantwoord en milieuvriendelijk zijn. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, zoals de kosten en complexiteit van het certificeringsproces, of simpelweg de markten waarin het product wordt verkocht, waar de vraag naar gecertificeerde producten minder groot is. De standaard voor al onze producten wordt altijd gecontroleerd door de kwaliteitscontrole binnen Premier zelf. Dit kan in de productie zijn, en de kwaliteit daarin, maar ook op ingevoerde producten.  Die kwaliteitsprocessen geven ook al een zekerheid op een betrouwbaar product. 

Het ontbreken van een keurmerk garandeert echter niet dezelfde transparantie en controle als een product met een keurmerk. Keurmerken, zoals MSC of ASC, bieden consumenten de zekerheid dat de producten voldoen aan specifieke normen en dat de hele keten gecontroleerd is. Zonder keurmerk blijft die garantie uit, hoewel de visser of kweker nog steeds op duurzame en verantwoorde wijze kan werken. 

Uiteindelijk is het een keuze van de producent of ze een keurmerk willen aanvragen, gebaseerd op hun eigen situatie en de vraag vanuit de markt. 

mosselen

Koken met onze producten?

Chef Rens' ravioli van kreeft met ponzuboter

In Chef Rens' kerstmenu van 2024 blinkt dit hoofdgerecht. Ravioli van kreeft met een ponzuboterdressing is iets meer werk, maar het werk o zo waard! Merry Christmas!

Chef Rens' gebakken coquille met gekarameliseerde ui en miso

In Chef Rens' kerstmenu van 2024 straalt dit tussengerecht. Gebakken coquille, zoete gekarameliseerde ui en bruine misoboter creëren samen deze umamismaakexplosie.

Chef Rens' geroosterde mosselen

In Chef Rens' kerstmenu van 2024 schittert dit voorgerecht. Geroosterde mosselen, een zachte vadouvancrème, crunchy kruiden en een soepele peterselieolie komen samen in dit gerecht.

Aguachile met oester

Aguachile lijkt op tijgermelk, maar is net anders. Het concept is wel hetzelfde, de vis gaart in de aguachile. Om de aguachile niet te overheersend te maken, hebben wij minder aguachile gebruikt. De oester gaart dan niet, maar eet je gewoon rauw!

Mosselen met Roquefortsaus

Roquefort wordt ook wel de koning van de blauwaderkazen genoemd. De pittige smaak van de roquefort wordt verzacht door de zilte mosselen. Mosselen met roquefortsaus is een klassiek Franse gerecht en het blijft een feestje, hoe vaak je het ook eet!

Mosselen met venkel en pastis

Laat je verrassen door de subtiele anijssmaak in dit gerecht. Deze klassieker zit boordevol groenten en is daardoor extra lekker gezond!

Amandes lamsoorpesto

Nootachtig en zilt, dat is hoe wij de smaak van een amande beschrijven. De nootachtige smaak van de geroosterde pijnboompitten en de zilte smaak van de lamsoor maakt dat de lamsoorpesto de amandes versterkt en complimenteert.

Frisse zomeroesters

Heerlijke frisse zomeroesters - granny schmidt appel, komkommer, citroensap en rasp en la zelandaise of SOL oesters

Risotto met Oosterschelde kreeft

Het Oosterschedlekreeftseizoen loopt van eind maart tot 15 juli, de perfecte tijd voor een lekkere risotto buiten in de zon.

Gekookte kreeft

Exacte kooktijden voor verschillende maten kreeften

Premier Paella

Premier Paella. Kun je niet kiezen tussen al onze heerlijke producten? Maak dan deze paella! Een echte showstopper om van te genieten met familie en vrienden.
Lees meer
Copyright © 2025 Krijn Verwijs Yerseke BV. Alle rechten voorbehouden.
Website: YZCommunicatie
cartmagnifiercrossmenu