Skal Biocontrole houdt toezicht op de biologische productie in Nederland. Ze zorgen ervoor dat producten die als biologisch worden verkocht, voldoen aan de Europese regelgeving voor biologische productie. Bedrijven die onder het bio-keurmerk willen produceren of verwerken, kunnen een certificaat aanvragen via Skal. Dit certificaat garandeert dat de producten volgens biologische normen zijn geproduceerd, met respect voor milieu, dierenwelzijn en duurzaamheid, zoals vastgelegd door de Europese Unie.
Een aantal van onze producten heeft een biologisch keurmerk, wat betekent dat ze gecertificeerd zijn volgens de normen van Skal Biocontrole. Dit keurmerk kan worden toegekend aan de productie van bijvoorbeeld oesters en mosselen, waarbij de hele keten kan worden gecertificeerd. De keuze om een biologisch keurmerk aan te vragen, ligt bij de kweker of verwerker en is vaak afhankelijk van de marktvraag. Dit betekent dat een schelpdier-product zonder biologisch keurmerk nog steeds aan de hoge en dezelfde normen kan voldoen, zelfs als een vergelijkbaar product wel gecertificeerd is.
Wat is dan het verschil tussen ASC en het bio-keurmerk? ASC focust op duurzame viskweek, waarbij de impact op het milieu en sociale omstandigheden centraal staan. Het gaat erom dat de kweek verantwoord gebeurt, met zo min mogelijk schade aan de natuur. Het biologisch keurmerk daarentegen legt meer de nadruk op natuurlijke kweekmethoden, zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Beide keurmerken garanderen duurzame kweek, maar vanuit verschillende invalshoeken, en volgens hun eigen normen. Dan bestaat er ook nog het BAP-keurmerk. Dit verschilt niet veel met ASC of het bio-keurmerk. Ook dit gaat weer over de duurzaamheid van de keten, en de garantie hiervan voor de consument door het keurmerk. Maar ook hierin is weer een kanttekening te maken dat het een keuze van de kwekerij is. Soms is de keuze voor een bepaald keurmerk beter voor de markt waarin het product terecht komt, het hoeft niet altijd iets te zeggen over verschillen tussen producten.